Tekniske krav og praktiske oplysninger om bådenMål og krav til Shipman 28 som standardbåd


Bådens data:
Længde overalt 8,86 m (29 fod)
Længde i vandlinjen 7,15 m Lvl.pdf (2011)
Største bredde 2,60 m
Dybgående 1,55 m
Deplacement (vægt) 2800 kg
Kølprocent 43
Kølvægt 1210 kg
Mastehøjde over dæk 10,70 m
Areal storsejl 16,00 m2
Areal genua 1 26,50 m2
Areal spiler ca. 60,00 m2

Krav til Shipman 28 som STANDARDBÅD

Bådens historie, sejlegenskaber og test af Shipman 28

op-pil

Bådens historie
Båden er konstrueret af svenskeren Olle Enderlein i 1969 og blev modificeret i slutningen af 1976. Båden blev først bygget af værftet Fiberman AB i Visby på Gotland. De første både var grønne og forsynet med en Farymann 12 hk diesel med hydraulikdrev. Efter et par år gik værftet konkurs, og den svenske Shipman 28 klub gjorde et stort arbejde for at holde de kommende shipmanejere, der allerede havde forudbetalt en del af købesummen ved bestillingen, skadesløse.

Resultatet blev en rekonstruktion i 1974 af værftet nu under navnet Shipman Sweden AB. Samtidig blev båden forbedret. De vigtigste forbedringer var, at cockpitkarmene blev gjort bredere, lønningsliste blev erstattet af aluminiumslister, glasfiberkvaliteten blev væsentligt forbedret, båden blev lys grå og motoren blev udskiftet med en Yanmar YSE 8 hk.

Båden blev nu fremstillet indtil 1977, hvor roret blev gjort større og trimroret fjernet. Produktionen sluttede i 1978, men der er siden bygget adskillige Shipman 28’ere i Irland, og den sidste er næppe bygget endnu!


Køb af båd
Hvis du påtænker at købe en Shipman skal du være opmærksom på, at der findes to typer. Den "gamle" med Farymann-motor og den "nye" med Yanmar-motor. Der vil selvfølgelig være en prisforskel, men bådene handles som regel til priser, hvor alle kan være med. Der kan skaffes reservedele til begge motertyper. Klubben har ikke kendskab til, at der er gennemtæringer i motorerne.

Dog skal man være opmærksom på, at nogle af de ælste både fra 1969 og årene efter er etableret med en skrueaksel, som kun er 20 mm. Efterfølgende er de nyere både etableret med en skrueaksel som er 25 mm, hvilket honorerer de kravspecifikationer der stilles, såfremt du vælger at lægge en ny motor i båden. Klubmedlem med Bådnr. 264 har fået ny motor ilagt, hvor ejeren har etableret sejldrev for ikke at skulle etablere nyt stævnrør med en 25 mm skrueaksel. Kontakt evt. Shipman 28 Klubben for nærmere informationer.

Glasfiberkvaliteten er grundlæggende i orden, og vi har aldrig hørt om en båd, der har fået glasfiberpest. Indtil 1977 var bådene forsynet med trimror samt et mindre hovedror. Mange har imidlertid selv gjort roret større og tilplastret eller fikseret trimroret. I hvilket omfang det er fordelagtigt at tilplastre trimroret, er der delte meninger om. Masten står på dækket, og på nogle både er glasfiberen her sammentrykket. Dette har imidlertid ingen betydning. Dækket er stærkt nok. For yderlige oplysninger se også: "Rådgivere + Forslag".

op-pil
Sejlegenskaber.
En Shipman 28 er en stabil, levende og hurtig båd i forhold til dens alder. Den er specielt hurtig i let mellemluft 3 – 8 sekundmeter. For at man skal få fuld glæde af dens sejlegenskaber, skal man trimme båden omhyggeligt efter vindforholdene. Så vil man opleve en båd, der nok er forholdsvis rank og sejler med en let krængning, og der har en slutstivhed, så man altid føler sig tryg i båden.

I sejlads i 0 – 6 m/sek. kan bruges genua 1. Den må ikke være for flad men have den rigtige kurve og dybde. Farten i kryds på fladt vand skal ligge på 5,1 – 5,3 knob. Gå ikke for højt men styr efter ticklers’ene. Skift hellere forsejl, hvis det blæser for meget. Genuaen skal skødes langt tilbage således, at underliget står i en blød bue, og agterliget tvister i den øverste trediedel.

Fra 6 – 12 m/sek. kan man anvende en HA-fok på 100% eller 110%. Denne skødes inderfor vanterne og det er et sejl, der er meget let at vende med. Derfor er det et pragtfuldt tursejl og godt til kapsejlads, da man kan klare sig i alt slags vejr med dette sejl. Man skal dog rebe storsejlet, hvis det blæser over ca. 10 m/sek.

Storsejlet er det vigtigste sejl. Hvis det er for hult (og det ser man tit på gamle sejl), bliver der stort rortryk, og båden krænger meget og bliver luvgerrig. Mange mener, at bådens luvgerrighed skyldes, at bådens skrog er fejlkonstrueret. Dette er ikke tilfældet. Men man skal sørge for, at have et storsejl, der kan flades godt.

Båden er oprindelig tegnet med mange andre sejl, men det er vores erfaring, at de nævnte sejl foruden en lille fok er fuldt tilstrækkeligt. Mange både i dag er forsynet med rullegenua, og dette fungerer perfekt til tursejlads. Yderligere oplysninger se også: "Rådgivere + Forslag".

Test af Shipman 28 fra 1974


Interiørmål for Shipman 28

Bådens interiør-mål


Gammel håndbog på svensk vedr. Shipman 28

op-pil

håndbog for Shipman 28


HÅNDBOG (svensk udgave)
Indholdsfortegnelse 02 Indledning 03
BÅDEN
Plan- og længdesnit 04 Rig og sejl 05
Opstalt med sejl 06 Tekniske data 07
Søsætning og rigning 08 Hynder / Trimror 09
Kølen / El-diagram 10 Bådstativet 11
Vinteropb. / Forårsklarg. 12 Skader i glasfiberlaminat 13
Reparation af glasfiber 14
MOTOREN
Tekniske data 15 Start af motor 16
Betjening af motor 17 Drift / Stop / Eftersyn 18
Efter optagn. / Klargøring 19
SEJLING
Om sejl og sejling 20 Spiler / Betjen. af trimror 21
Ankring og fortøjning 22 Typeregler (1: Shipman 28 23
Typeregler (2: Shipman 28 24

op-pil


DMI-vejrudsigt       DR-Nyheder       TV guide       Kalender


En landsdækkende klub med medlemmer fra flere lande
Del dine sejloplevelser med andre sejlere